Hz. Muhammed'in Süt Kardeşleri

Hz. Muhammed'in süt kardeşleri, onun çocukluk döneminde birlikte emzirildiği bireylerdir. Bu kardeşlik bağı, Arap kültüründe önemli bir yere sahiptir. Halime Hatun'un süt anneliği yaptığı bu süreç, Hz. Muhammed'in hayatında derin izler bırakmıştır. Süt kardeşleri arasında önemli isimler bulunmaktadır.
Hz. Muhammed'in Süt Kardeşleri
31 Ekim 2024
Hz. Muhammed (s.a.v.), yetim doğmuştu ve bu durum, Arap geleneklerinde çocuk emzirme uygulamalarını etkiliyordu. O dönemde, şehir hayatından uzak kırsal bölgelerde çocukların daha sağlıklı büyüyeceği düşünülerek, aileler bebeklerini sütannelere teslim ederlerdi. Ancak, peygamberimizin yetim olması nedeniyle pek çok sütanne onu emzirmeyi kabul etmemiştir.

Hz. Muhammed'in sütannesi Halime Hatun, kabilesine eli boş dönmek istemediği için onu kabul etmiştir. Bu kabulün ardından Halime'nin ve ailesinin hayatında büyük değişiklikler yaşanmıştır. Halime Hatun, bu dönemi şöyle anlatır:

İçinde bulunduğumuz kuraklık ve kıtlık yılında hiçbir şeyimiz kalmamıştı. Ben kır merkebimin üzerinde idim. Yanımızda yaşlı bir devemiz vardı, bize bir damla süt vermiyordu. Üzerinde bulunduğum merkebin ağır yürümesi yol arkadaşlarımı çileden çıkarıyordu. Nihayet Mekke'ye varıp emdirilecek oğlan çocukları aramaya başladık. İçimizden hiçbir kadın Muhammed'i almak istemiyordu, ondan uzak duruyorduk. Çünkü bizler emdireceğimiz çocuğun babasından bahisse kavuşmayı ve ondan armağanlar almayı bekliyorduk.

Bir ara Muhammed'in dedesi Abdulmuttalip ile karşılaştım, bana; "İsmin nedir?" diye sordu. "Halime" dedim. Bana; "Ey Halime! Benim yanımda bir yetim çocuğum var, onu emzirmek için Beni Sa'd kabilesi kadınlarına teklif ettim; öksüz olduğu için kabul etmediler. Sen kabul eder misin?" dedi. Ben de; "Bana biraz müsaade et de kocama danışayım" dedim. Hemen kocamın yanına döndüm, ona haber verdim. Kocam izin verince Muhammed'i aldım. Muhammed bize gelince evimiz öyle bereketlendi ki kocamla hayretler içinde kaldık. Sütü çekilmiş olan devemiz de süt vermeye başladı, zayıf olan merkebimiz yolda başka hiçbir binek hayvanını geçmemeye başladı, davarlarımıza inen süt hiçbir davara inmemeye başladı.

Peygamberimizin Süt Kardeşlerinin İsimleri


Hz. Muhammed'in süt kardeşleri, onunla aynı sütanneleri emmiş olan kişilerdir. Bunlar arasında:
  • Hz. Hamza
  • Ebû Seleme b. Abdi'l-Esed el-Mahzûmî
  • Abdullah b. Cahş
  • Mesruh
  • Ebû Süfyan
  • Şeyma binti Hâris
  • Abdullah b. Hâris
  • Üneyse binti Hâris

Hz. Hamza: Hz. Peygamber'in amcası olup, Efendimizden önce Süveybe'den süt emmiştir.

Ebû Seleme b. Abdi'l-Esed el-Mahzûmî: Süveybe'den süt emmiştir. İslamiyete giren ilk kimseler arasındadır.

Abdullah b. Cahş: Süveybe'den süt emmiştir.

Mesruh: Ebû Leheb'in cariyesi Süveybe'nin oğlu olup Peygamber (s.a.v.) ile süt emmiştir.

Ebû Süfyan: Burada bahsedilen Ebû Süfyan, Hz. Peygamber'in evlendiği Ümmü Habibe'nin babası olan Ebû Süfyan değil, Hz. Peygamber'in bir amca oğlu olan Abdulmuttalib'in oğlu el-Haris'in oğlu Ebû Süfyan'dır. Yani Haris b. Abdi'l-Muttalib'in oğlu olan başka bir Ebû Süfyan ki kendisi Resulullah'ın yeğeni durumundaki başka bir akrabasıdır. Tam adı ise Ebû Süfyan İbni'-Hâris İbni'l-Muttalib'tir.

Şeyma Binti Hâris: O, Mekke civarında oturan Hevâzin kabilesinin Benî Sa'd bin Bekir koluna mensuptur. Asıl adı Huzâfe'dir ve Şeyma lakabıdır. “Benli” manasına gelen Şeyma adı ile meşhur olmuştur. Babasının adı Hâris bin Abdiluzzâ'dır. Annesi de sevgili peygamberimize süt anne olma şerefine eren bahtiyar Hanım Halime es-Sa'diye hatundur.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Neşe 31 Ekim 2024 Perşembe

Güvenilir anlamına gelen peygamberimizin lakabı olan kelime?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Güvenilir Lakap: Peygamberimizin güvenilir anlamına gelen lakabı "El-Emin"dir. Bu lakap, onun dürüstlüğü ve güvenilirliği ile tanınmasından kaynaklanmaktadır. Hem toplumu tarafından hem de yakınları tarafından bu şekilde anılması, onun karakterinin en önemli özelliklerinden biri olmuştur. El-Emin lakabı, Müslümanlar için de örnek teşkil eden bir unvandır.

soru
Sjshhss. 17 Ekim 2024 Perşembe

Peygamber efendimizin kaç tane süt kardeşi vardır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Peygamber Efendimizin Süt Kardeşleri
Peygamber Efendimiz Muhammed (s.a.v.)'in süt kardeşleri arasında en bilinenleri Halime Hatun'un çocuklarıdır. Bu bağlamda, en çok bilinen süt kardeşleri şunlardır: Şeyma, Enes ve diğer kardeşleri. Ancak tam sayı olarak ifade edildiğinde, bazı kaynaklar farklı rakamlar verebilir. Genel olarak, Peygamber Efendimizin dört ya da beş süt kardeşi olduğu kabul edilmektedir. Bu konuda farklı rivayetler bulunmakta olup, detaylı bilgi için hadis kaynaklarına başvurulması önerilir.

soru
Şeyma 16 Temmuz 2024 Salı

Hz. Muhammedîn sadece süt kardeşlerinin isimleri

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba ޞeyma,

Hz. Muhammed'in süt kardeşlerinden bazıları şunlardır: Hamza bin Abdulmuttalib, Ebû Seleme bin Abdulasad, Abdullah bin Hâris, ޞeymâ Bint Hâris ve Üneys Bin Hâris. Bu isimler, Hz. Muhammed'in Hâlime Hatun'un yanında kaldığı süre içerisinde süt kardeşi olmuş kişilerdir. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Sevgiler,

soru
Sena 09 Temmuz 2024 Salı

Peygamberimizin süt kardeşlerinin hayatı ile kısa özeti İle öneriler verebilir misiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Sena Hanım,

Peygamberimizin süt kardeşleri arasında en bilinenleri Hz. Hamza, Hz. Şeyma ve Hz. Abdullah'tır. Hz. Hamza, Peygamberimizin amcası olup aynı zamanda süt kardeşidir. İslam'ı kabul eden öncü sahabelerden biridir ve Uhud Savaşı'nda şehit olmuştur. Hz. Şeyma ise, Peygamberimizin çocukluğunda ona bakan süt annesi Halime'nin kızıdır. Kendisi Peygamberimizle olan güçlü bağlarıyla bilinir. Hz. Abdullah ise yine Peygamberimizin süt kardeşlerinden biridir ve Halime'nin oğludur.

Öneriler:
1. Daha fazla detaylı bilgi için güvenilir İslam tarihi kaynaklarını okuyabilirsiniz.
2. Belgesel veya film izleyerek görsel bir anlatım tercih edebilirsiniz.
3. İslam tarihi dersleri veya seminerlerine katılarak uzmanlardan bilgi alabilirsiniz.
4. Kütüphanelerden İslam tarihi üzerine yazılmış kitapları inceleyebilirsiniz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Çok Okunanlar
İslamda ilk İbadet
İslamda ilk İbadet
Hz Muhammedin İslama Daveti
Hz Muhammedin İslama Daveti
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Hz Muhammedin Kabe’nin Tamirinde Hakemliği
Hz Muhammedin Kabe’nin Tamirinde Hakemliği
Hz. Muhammedin Annesi Hz. Amine Hayatı
Hz. Muhammedin Annesi Hz. Amine Hayatı
Hz Muhammedin Çocukları
Hz Muhammedin Çocukları
Medine Sözleşmesi Maddeleri
Medine Sözleşmesi Maddeleri
Kader ile İlgili Hadisler
Kader ile İlgili Hadisler
Güncel
Hz Muhammedin Eşleri ve Çocukları
Hz Muhammedin Eşleri ve Çocukları
Güncel
Bedir Savaşının Sonuçları ve Tarafları
Bedir Savaşının Sonuçları ve Tarafları
Güncel
Hz Muhammedin Evlilik Dönemi
Hz Muhammedin Evlilik Dönemi
Hudeybiye Antlaşması Maddeleri
Hudeybiye Antlaşması Maddeleri
Hz Muhammedin Gençlik Dönemi
Hz Muhammedin Gençlik Dönemi
Hz Muhammedin Hicreti
Hz Muhammedin Hicreti
Hz Muhammedin Doğduğu Çevre
Hz Muhammedin Doğduğu Çevre
Hz Muhammedin Katıldığı Savaşlar
Hz Muhammedin Katıldığı Savaşlar
Hz. Muhammed'in Mucizeleri
Hz. Muhammed'in Mucizeleri